Pentujen kuuloaistikin alkaa toimia ja olenkin koettanut mökästää täällä mökissä keskenäni. Vietämme yleensä melko hiljaista elämää täällä maalla, joten nyt pitää oikein keskittyä pitämään ääntä, että pennut tottuvat äkillisiin kolauksiin ja pamauksiin. Radiokin on päällä, että tulee vähän häiriötä.
Korvat avautuvat |
Pennut ovat myös aloittaneet leikkimisen. Ne kävelevät jo useita askelia kaatumatta ja haastavat toisiaan leikkiin. Suurimman osan ajasta ne toki vielä vain nukkuvat, mutta hereillä olo alkaa olla jo mielenkiintoista katsottavaa.
Kihokki painii |
Äänimaailmakin on muuttunut esihaukkumisesta lähes oikean kuuloiseen haukkuun sekä kaameaan murinaan. Uni-inuaminen on myös hauskan kuuloista, samoin kun tyytyväinen ynähtely Nellan avattua maitobaarin.
Ettei äänistä tulisi liian suloista kuvaa, on myönnettävä, että välillä kuuluu myös "Psykon" suihkukohtauksen musiikilta kuulostavaa huutamista.
"Minäkö muka huutaisin", kysyy Ukonkuukunen |
Tänään pennut saivat ensimmäiset matolääkeannoksensa. Annoin alkuun ihan vaan Canexia, koska tahnana ja "yhden päivän lääkkeenä" se on helpointa antaa pennuille. Ne kun eivät vielä syö kiinteätä ruokaa niin paljon, että siihen voisi piilottaa matolääkettä.
Piknik-korissa oli tänään vain kupin pohjallinen maidonvastiketta |
Canex tappaa suolinkaiset ja hakamadot, mikä on tässä vaiheessa riittävää. Seuraava kuuri parin viikon päästä tulee jo Nemavetillä (sama vaikuttava aine kuin Axilurissa), joka on Canexia laajakirjoisempi lääke. Neppu saa matokuurin samaan aikaan kuin pennut.
Pentujen madotusohjelmasta on erilaisia ohjeita. Jossain kehotetaan madottamaan pennut 2 viikon välein 12 viikon ikään saakka, jossain muualla taas sanotaan, että madotukset 3, 5, 10 ja 14 viikon iässä riittävät. Kuurin jälkeen madot kehittyvät kolmessa viikossa, joten siksi tuo kahden viikon väli tuntuu melkoisen tiheältä.
Tiedän Nepun itsensä ja jo sen emänkin saaneen säännölliset matokuurit niin pentuaikana kuin omia pentuja odottaessaan, luotan tuohon harvempaan madotukseen. Sitä eläinlääkärinikin suositteli. Madotonta koiraa ei koskaan ole, mutta säännöllinen madotus pitää matopaineen niin pienenä, ettei loiset vaikuta pennun hyvinvointiin.
Matokuuri pitää antaa viikko - kaksi ennen rokotusta ja siten 10 ja 14 viikon iässä madotukset ovat rokotuksien kannalta hyvään aikaan. (Rokotukset 12 ja 16 viikon iässä). Pennut menevät 7 viikon iässä eläinlääkärin tarkastettavaksi ja tarvittaessa saavat silloin myös loislääkkeet ja/tai punkkisuojan.
Korpikihokki |
Vielä viikko sitten näissä ei tosiaan ollut kovin paljon katsomista. Nyt Pentu-TV:ssä alkaa olla jo komiikkaa toisten pyllähdellessä ja leikkiessä keskenään. Ruuan jälkeen pennut ovat ihan ryytässä. Ne tungeksivat kupille ja astuvat tassuillaan ruokaan levittäen sitä ympäriinsä.
Tähtivalokki on erityisen innokas ruokailija. Päälaella onkin jälkiä evästelystä. |
Kohta pentu-TVstä tuleekin laajakuvaversio. Toissapäivänä töistä ruokatunnille tullessani ihmettelin pientä läikkää matossa laatikon vieressä. Puna-ailakkihan se oli kiivennyt laidan yli ja mennyt seurustelemaan sohvan alla makaavan emon kanssa. Pian saadaan siis purkaa pentulaatikosta etuseinä pois.
Pentujen sosiaalistamisen kannalta on erittäin hyvä, että niitä tullaan katsomaan. Kolmen viikon ikä on tautiriskin kannalta herkin, joten aloitetaan nyt kolmen viikon rajapyykin täytyttyä varovasti ensin muutamalla vieraalla.
Kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna avataan ovet kaikille pentujen palluttelijoille, myös ilman ostoaikeita.
Pentuja saa, ja pitää tulla katsomaan aina juhannukseen saakka. Jos pennut ovat kehittyneet riittävästi, niiden luovutus voi alkaa heti juhannuksen jälkeen.
Luppoarnikki |
Äijäkuukunen |
P.S.
Tiedoksi mahdollisille vierailujoille: vaikka olenkin kerännyt sanomalehtiä talteen tulevaa pissakakkaruljanssia varten, pino vanhoja sanomalehtiä on aina tervetullut tuliainen ;)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti