tiistai 10. toukokuuta 2016

Kasvaa ne!

Tänään pennut tulevat jo kokonaista viiden päivän ikään. Syntyessään pienin pennuista, se polvisukkainen tyttö, painoi 250 g. Suurin taas oli sekin tyttö, kuudentena maailman tullut nilkkasukkainen, joka painoi 425 g. Loppujen pentujen painovaihtelu oli välillä 330 (#7) - 370 (#3).



Vastasyntynyt ja heti joutuu dieettivaakaan. 


Kokeneempien kasvattajien neuvojen mukaisesti punnitsin pentuja ensin aamuin - illoin, mutta Nellan heikon ruokahalun ja sen seurauksena olevan normaalia pienemmän maitotuotoksen vuoksi aloin punnita pentuja kahden - kolmen tunnin välein. Jos painonkehitys antaa vähänkään epäillä, että pentu ei saa riittävästi maitoa, se saa tuttipullosta. Vastiketta. Ja jos pullo ei kiinnosta ja paino ei ole noussut, pentuparka saa suuhunsa ruutalla maitoa muutaman millin. Onneksi näitä pentuja ja punnitusvälejä on tapauksia ja kertoja on todella vähän.


Yleensä Nella kyllä imettää pentunsa ihan hyvin. Ainoa ongelma on ollut maidon riittävyys. Lisäksi nisät ovat erilaisia, etunisistä tulee vähemmän tavaraa kuin takanisistä ja ravintokilpailu on ankaraa seitsemän sisaruksen kesken. Jotkut ottavat kyllä silti ihan lokoisasti.

Pojat syövätkin eri tavalla kuin tytöt.

Tänään pienimmäinenkin pääsi jo 400 grammaan ja isoimmat tavoittelevat jo 600 gramman painoja. Viikossa painon pitäisi kaksinkertaistua, ja kyllähän tämä vauhti sellaiselta näyttää. Ei se ihme, että pennut käytännössä vain syövät ja nukkuvat, tuollaiseen kasvuvahtiin tarvitaan paljon evästä ja lepoa.

Pieni näkee unta syömisestä, kun kieli on imuasennossa.
Eipä näillä ole vielä muusta elämästä kokemustakaan.



2 kommenttia: