maanantai 9. toukokuuta 2016

Pennut syntyneet

Nellan ja Joikun pennut näkivät päivänvalon helatorstaina 7.5. Emä läähätteli koko edellisen yön ja alkoi olla levoton puolen päivän jälkeen. Pentulaatikko oli osin peitetty rauhallisen pesäkolon saamiseksi ja siellä Neppu petailikin itselleen sopivaa paikkaa ja näytti välillä ihan surkealta.


Torstai-illalla varttia vaille kuusi syntyi ensimmäinen ja heti perään toinenkin. Nella hoiti hyvin pentunsa, mutta seitsemännen pennut takapään näkyessä varttia yli yhden yöllä koira oli jo niin väsynyt, että sen pennun auttelin ulos kevyellä vetoavulla.


Yllä oleva kuva on otettu viidennen pennun syntymisen jälkeen.

Olihan siinä kieltämättä ensimmäisen pentueen kanssa melkoisesti jännittämistä. Onneksi nämä lapinporokoirat ovat aika hyviä emoja ja yleensä kaikki menee hyvin. Niin meilläkin näytti menevän, kunnes Nella alkoi olla vähän kranttu ruuan kanssa. Lauantaiaamuna käytiin ultrassa, jossa näkyi kohtuun jäänyt jälkeinen. Se aiheuttaa hoitamattomana kohtutulehduksen, joten aloitettiin antibiootti. Sairastavalla emällä ei ole maitoa niin paljon kuin pitäisi, joten varmistelen pentujen maidon saanniin keinoruokinnalla ja säännöllisillä punnituksilla. Painot ovat kehittyneet hyvään suuntaan koko ajan.

Pennut ovat kaikki mustia erilaisin valkoisin ja/tai ruskein merkein. Kaksi urosta ja viisi narttua. Pienimmällä nartulla on polvisukat (kuva alla), muiden merkit jaloissa ovat pienempiä.

"Pitkäsukkatyttö"




Pienen pennun unet taitavat olla aika lailla tähänastisen elämänkokemuksen aihepiireistä, kun kieli on noin sievästi imemisasennossa.


2 kommenttia:

  1. <3 lukija ilmoittautuu! Ja paljon kuvia kiitos! Tänään niitä aamusta täällä taas kyseltiin....

    VastaaPoista
  2. Kiva! Se on kyllä hassua, miten ei tule otettua kuvia niin paljon kuin pitäisi (saadakseen edes muutaman onnistuneen). Hemmi kuvasi jokaisen kun ne punnittiin, mutta ne kuvat ovat vielä sorttaamatta (ja H:n kamerassa). Pitäis ryhtyä ja laittaa ylös kaikki tuntomerkit joka pennusta. Nyt niissä on vain kynsilakkatäplät eri paikoissa ja pennut "nimetty" tyyliin "peppumerkki", "niskamerkki" jne.

    VastaaPoista