sunnuntai 15. toukokuuta 2016

Ruokintarumba valssiksi

Nella syö hyvin, lopultakin. Kolme-neljä kertaa päivässä se tuhoaa kupillisen ruokaa. Ennen tiineyttä se on saanut saman kupillisen puolillaan kerran päivässä. Kupissa on nyt turvotettua penturuokaa, jauhettua lihaa ja muuta energiapitoista ja maittavaa ravintoa.

Hyvä ruokahalu tarkoittaa myös, että koiralla riittää nyt evästä maidontuotantoonkin. Tänään onkin ensimmäinen päivä, kun pullorumba on saanut jäädä tauolle. Toivottavasti rumba muuttuu kokonaan helpoksi kuin valssi kesäyössä. Seuraan tietysti edelleen painoja muutaman kerran vuorokaudessa, ettei tule yllätyksiä.

On todella rauhoittava ääni, kun pennut ähkivät tyytyväisinä maidon alkaessa virrata nisistä.




Parantuneen maidontuotannon ansiosta pennut myös kasvavat silmissä. Hämmästyin, kun painotaulukon tilasto paljasti, että reilussa vuorokaudessa pentu lisää painoaan lähes sata grammaa. Kyllä se vaatii oikeasti emoltakin melkoista evästystä!



Nyt pitäisi jo viimeistellä pentueilmoituskin Kennelliittoon. Siitä puuttuukin enää "vain" nimet. Olisi kiva antaa nimet jonkin teeman mukaan, ja ensimmäinen ajatus oli kehitellä nimistö suomalaisesta mytologiasta.

Harmittavasti viime vuonna syntyneessä suomenlapinkoirapentueessa on jo sama teema käytössä ja pentujen niminä ovat mm. Mielikki, Sinipiika ja Vellamo. Ei oikein tunnu hyvältä nimetä näitä omia rinnakkaisrotuisia täysin samoilla nimillä, kun valinnan varaa kuitenkin on.

Nimeämissäännön mukaan nimen pitää olla yksi sana (myös yhdyssanat sallitaan), joten vain mielikuvitus rajoittaa nimien keksimistä. Ideoita?

Nellan nimestä saisi kyllä uroksille nimet, sillä esikuva-Petronella on muinoin Lapin reissullaan viihtynyt Kullervo Korhosen valtauksella. Urokset voisivat siten olla Kullervo ja Korhonen =D
Narttujen nimiä en vaan keksi millään samaan teemaan, etenkään kun kullankaivuu ei ole itselle ollenkaan tuttua asiaa. Suomalaiset nimet sopivat mielestäni parhaiten tälle rodulle, eritoten kun nimiin ei tule mitään kennelnimeä.

6 kommenttia:

  1. Miten ois kullankaivuujoet, Morgamoja (= Moro), Lemmenjoki (= Leammi), Ruittuäytsi (= Ruittu), Jäkälä-äytsi (= Jäkälä) ja Miessijoki (= Miessi).:-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katsopa vain! Minä ehdottelin Kirsille ihan samaa, mutta vähän eri muodossa. :)

      Poista
  2. Entäs kultanaiset? Sylvia Petronella Antoinetesta on jo Nella varattu, mutta Sylvia ('tyttö metsästä') ja Antoinette (aika juhlava) vapaina. Sitten on tämä Laura Francisca Elvira "Moppe" Bono. Melekosia nimiä! :-D

    VastaaPoista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  4. Tunturien tai erämaiden nimiä?

    (Olen vasta pääsemässä vauhtiin. ;-)

    VastaaPoista
  5. Voi ihana, miten mahtavia ehdotuksia!

    Petronella + Joiku -yhdistelmä sopisi kyllä loistavasti viittaamaan jollain tavalla pohjoiseen. Sylvia on oikeasti hieno nimi, meille tuttu jo Pelle Hermannista ja viittaa kauniisti metsään, vaikka en olekaan sitä aikaisemmin ajatellut Sylvestris-yhteydessä.

    Ja Miessi olisi hieno nimi / nimen osa, tarkoittaahan se saameksi vasaa ja siten pennulle tosi mukava nimitys.

    VastaaPoista